2015. május 18., hétfő

Bazsalikomos, mentás zöldborsókrém spagettivel, húsgolyóval és cékla chipsszel




Hozzávalók:
50 dkg mangalica comb + 1 ujjnyi vastag szelet szalonna
1 kis fej vöröshagyma
1 szem fokhagyma
1 zsemle
kevés tej
4 bazsalikom levél
50 dkg zöldborsó
6 menta levél
8 bazsalikom levél
vaj
50 dkg spagetti
1 szem cékla
olívaolaj
alaplé
tejszín
fehérbor
só, bors, barna cukor, citrom

A húsgolyó összeállításával kezdjük az ételt, melyhez a mangalica combot ledaráljuk. A zsemlét gépben összeaprítjuk és kevés tejet adunk hozzá, éppen annyit amennyit felvesz, de ne álljon alatta a folyadék. A szalonnát is aprító gépbe tesszük, a tisztított fokhagymával, vöröshagymával és 4 db bazsalikom levéllel együtt. Az aprítást követően minden eddig előkészített alapanyagot összekeverünk és fűszerezünk. Végül tetszőleges nagyságú gombócokat formálunk a masszából (én a kisebbeket jobban szeretem), majd forró olívaolaj és vaj keverékén kívülről megpirítjuk. Ha már szép barna színt kapott felöntjük fehérbor - alaplé keverékével és puhára főzzük. Nem kell túlzottan sok folyadék csak éppen annyi, hogy legyen leve a párolódáshoz. 
Míg puhul a hús el lehet készíteni a borsó pürét, melyhez a borsót megpucoljuk és vajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk és alaplével felöntve pároljuk rövid ideig. (Pár kanállal félretehetünk ekkor a kész borsóból a tálaláshoz.) Végül hozzáadunk 6 db menta és 8 db bazsalikom levelet, turmixoljuk, pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, olívaolajat öntünk hozzá és tűzre visszatéve felöntjük ízlés szerinti tejszínnel még, de tehetünk hozzá a hús alatti szószból is. 
Mikor elkészül a borsókrém kifőzzük a tésztát sós vízben, a céklát közben megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük és kevés olajban ropogósra sütjük. 
Tálaláskor a tésztát megforgatjuk a borsókrémben, rászórjuk a borsószemeket, mellétesszük a húsgombócot és a tetejére helyezzük a cékla chipszet.  

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...