2013. április 7., vasárnap

Epres Charlotte torta új külsővel, avagy egy újabb szülinapi alkotás

Idén két szülinapi ünneplés is húsvétra esett. Mivel több különböző tortára már nem lett volna időm, ezért ebben minden benne van, amit a két ünnepelt szeret. Az bizonyos, hogy hamar elfogyott, ha ez jelentene bármit is :)




Hozzávalók:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
kevés sütőpor
lekvár ízlés szerint (nekem még volt itthon házi szilvalekvár, így azzal készítettem)
kb. 20-25 dkg babapiskóta

Krémhez:
50 dkg eper
50 dkg túró
5 dl tejszín
cukor ízlés szerint
2 tasak instant zselatin fix
1 citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
vanília aroma

A 4 tojásfehérjéből habot verünk, a sárgájukat kikeverjük a cukorral, majd a sütőporos liszttel együtt, összeforgatjuk óvatos mozdulatokkal az alapot. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokon előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen lehúzzuk a sütőpapírt és a másik oldalára egy újat téve feltekerjük, majd így hagyjuk kihűlni. Előveszünk egy 23 cm-es tortaformát, a babapiskóták aljából levágunk egy kb. 1 cm-es darabot, hogy talpára tudjuk majd állítani. A piskótatekercset visszahajtjuk, megkenjük a tetejét lekvárral és visszatekerjük. Felcsíkozzuk az egészet kb. 0,5-1 cm-es darabokra. A formát kibéleljük a babapiskótákkal, majd a piskótatekercsekkel befedjük az alját olyan szorosan, hogy ne dőljenek el az álló piskóták. 
Ezt követően összeállítjuk a krémet. Ehhez a tejszínt felverjük habnak, a túrót elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, az aromával és a reszelt citromhéjjal. Nem baj ha kicsit édes lesz, mert a tejszínbe úgysem teszünk édesítőt. A zselatin fixet gyorsan hozzákeverjük, ekkor a tejszínhabot is beleforgatjuk, majd a felét rákenjük az első réteg piskótatekercsre. Ezután jöhet a második réteg piskótatekercs, és a második réteg krém is. 1 éjszakára hűtőbe tesszük pihentetni, majd másnap tálalás előtt az epret megmossuk, megpucoljuk és a tetejére halmozzuk.

2 megjegyzés:

  1. ez nagyon tetszik! :) lehet én is elkészítem a közeljövőben szülinapra...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...